Una cinquantena de persones participen a la plantada de safrà

10/08/2021 Actualitat

Una cinquantena de persones participen a la plantada de safrà

Una cinquantena de persones, repartides en dos torns, van participar el passat dissabte, 7 d’agost, a la plantada de safrà organitzada per Som Terra de Safrà. Aquest és l’últim pas abans que, entre els mesos d’octubre i de novembre, es reculli finalment aquesta espècia. Abans, a principis de juliol s’havia fet la desplantada dels bulbs que s’han tornat a plantar aquest passat cap de setmana.

La jornada també va comptar amb un esmorzar safraner, en el qual hi van participar totes les persones que van col·laborar en la plantada. En aquest tast es va poder provar la coca amb licor de safrà. 

Ja fa uns anys que l’entitat Som Terra de Safrà es va proposar recuperar el valor d’aquesta espècie per a Santa Coloma. Històricament, el municipi n’havia estat un dels grans productors de Catalunya, però s’havia deixat de plantar. De fet, cada any des de ja en fa sis es celebra el Som Terra de Safrà, un esdeveniment al voltant d’aquesta planta i que aquest any es celebrarà el 30 d’octubre, època en què es recull el safrà. Aquesta planta necessita un clima mediterrani amb estius secs (massa pluja pot podrir-lo), primavera moderadament plujosa i algunes pluges abans de la collita. Resisteix glaçades de fins a -10 °C i altes temperatures a l'estiu. Es planta a l'estiu, per multiplicació de bulbs fills que neixen a la base del bulb mare.