Els nuclis de població

El municipi de Santa Coloma de Queralt compta amb tres nuclis més de població. Aquests són:

AGUILÓ
 
El poble d’Aguiló és situat a uns dos quilòmetres de Santa Coloma de Queralt. A finals del segle XVI era cap d’un terme que comprenia la Pobla de Carivenys, les Roques i les masies d’Almenara. Fou agregat a Santa Coloma de Queralt a mitjans del segle passat. L'església parroquial  esta dedicada a Santa Maria.

Les restes del castell d’Aguiló estan situades sobre el turó que domina la vila. Datat ja al segle XI, fou propietat de les famílies Gurb, Timor i Cervelló. Els castlans del castell van donar origen, a mitjan segle XII al llinatge dels Aguiló, una de les famílies importants de la zona. Al segle XIV el castell passà a mans dels Queralt.

L’església romànica de Sant Vicenç d’Aguiló està situada en un petit turó davant del nucli de la vila. Fou bastida a finals del segle XII i primers del XIII. Es tracta en realitat d’una capella de l’església parroquial de Santa Maria d’Aguiló. Edifici d’una nau, sense presbiteri, cobert amb una volta de canó.

Al llogarret de la Portella, a 5 km. de Santa Coloma de Queralt, hi trobem l’església romànica de sant Miquel de la Portella. D’una ùnica nau, coberta amb volta de canó.

A les masies d’Almenara hi ha les restes de l’església romànica de Sant Jaume.
 
(fotografia de Jordi Gassó)
 
 
aguilo_pag_6072_1
 

LA POBLA DE CARIVENYS

 
Antic llogarret que formava part del municipi d’Aguiló.
 
(fotografia de Jordi Gassó)
 
img_6870_400_x_267pobla_pag_6072_2
 


LES ROQUES D'AGUILÓ

Llogarret situat al nord-est de Santa Coloma de Queralt. Hi destaca l’antic casal de la família Requesens, amb un escut del 1536 a la façana. Església romànica de Sant Pere (segle XI).
 

(fotografia de Jordi Gassó)
 
img_6832_400_x_267roques_pag_6072_3