Taller de reconstrucció d’un marge de pedra seca

11/05/2021 Actualitat

Taller de reconstrucció d’un marge de pedra seca

Aquest passat dissabte, Santa Coloma va acollir un taller de reconstrucció d’un marge de pedra seca. L’activitat es va fer a prop de l’aqüeducte que travessa el riu Gaià. Al costat hi ha el molí Nou enderrocat i més avall el Molí de la Torre sencer, amb la seva bassa. Seguint el camí per dalt, ens trobem amb el pou del gel, totes elles “edificacions importants que caldria preservar i senyalitzar explicant la seva història i la importància que van tenir als segles passats”, expliquen des de la secció de Patrimoni de l’Associació Cultural Baixa Segarra.

El curs de reconstrucció d’un marge de pedra seca estava planificat de fer-lo la setmana de la pedra seca, al novembre, però va ser ajornat per la pluja. Es va convocar novament pel dia 1 de maig i per motius de la climatologia va tornar a ser cancel·lat. Com diu la dita, a la tercera va la vençuda, i finalment es va poder realitzar aquest passat 8 de maig.

Des de l’ACBS s’han atrevit a fer aquest curs després d’uns anys practicant en desfer i refer marges. L’any 2013 els van ensenyar la tècnica els de la Fundació El Solà de la Fatarella.

El marge que volien refer ja estava desmuntat i les pedres a punt. En vam arrencar alguna perquè no estava correcta, ja que la pendent la feia al revés i les pedres han d’estar en pendent cap dins.

Unes 15 persones van començar a posar pedra sobre pedra fins acabar-les totes, com si es tractés d’un trencaclosques les feien encaixar totes.

Les tres hores ben aprofitades van passar d’allò més ràpid, gaudint del treball en grup, d’ajudar-se mútuament, en contacte amb la natura, de veure que junts es poden fer moltes coses.

Una experiència que des de l’ACBS volen repetir i convocar més cursets. Gràcies als assistents.

L’objectiu del curs és que la gent s’animi a arreglar marges caiguts. No tots els marges es poden arreglar, però zones com aquesta, a prop del riu Gaià fora interessant de preservar i millorar.

Des de la secció de Patrimoni de l’Associació Cultural Baixa Segarra volen donar les gràcies a la Junta de la Capelleta de Sant Magí de Santa Coloma de Queralt que els va deixar aparcar els cotxes per donar la benvinguda als assistents al taller. I també agraeixen a la família de Folgueroles que els portessin una coca boníssima i xocolata de la seva terra, tot un detall.