Santa Coloma reivindica el seu patrimoni

23/05/2019

Santa Coloma reivindica el seu patrimoni

Santa Coloma de Queralt va acollir el passat cap de setmana una nova edició de la festa Som terra de patrimoni, una festa dedicada a la divulgació i promoció de tots aquells elements que formen part de la identitat colomina, des de les festes, les tradicions, els monuments, la gastronomia, fins al paisatge.

 

Els actes es van iniciar el passat dijous dia 16 de maig, amb el concert l’Escola a l’Escala, amb l’actuació dels alumnes de l’Escola de Música al vestíbul del castell. El divendres seguí amb les portes obertes al nou viver d’empreses BaseActiva, amb la presència del president del Consell Comarcal, Francesc Benet. Les activitats seguiren amb la presentació de les exposicions Llum, color i poesia, amb F. Veciana, J. Ballabriga, M. Martí i M. Rumbau, i el 14è Pas per l’Art, organitzat per Art Santa Coloma, una exposició col·lectiva sota el títol Art i Territori, un espai per connectar amb el paisatge que també intervingué al Camí de Santa Coloma a Montargull sota el nom d’Espais excitats/Espais harmonitzats. El dia s’acabà amb el concert de guitarra i cant a Santa Maria de Bell-lloc amb els alumnes de l’Escola de Música.

 

El dissabte 18 de maig, les activitats començaren amb la benedicció i tradicional esmorzar de Sant Isidre a la Coperal, seguí amb la visita guiada al nucli antic i continuà amb un dels nous espais recuperats, els safaretjos municipals, amb l’actuació de la comunicadora i dinamitzadora Rosa Vendrell, que amb cançons, refranys i contes ens transportà als temps  en què els safaretjos eren els espais de reunió i trobada de les dones. L’acte que comptà amb una gran participació acabà amb l’actuació del Cor Oh! A la 1 del migdia, a la plaça Major començava la prèvia del Festival Maig amb el vermut musical i l’actuació de l’Aina Balasch. A la tarda, diferents jocs infantils esperaven a la mainada a la plaça Major, també el berenar tradicional, pa amb oli, vi i sucre que oferien les Dones Colomines. Els actes seguiren al Convent, un dels espais que s’ha volgut reivindicar en aquesta festa, amb la xerrada sobre el sepulcre dels Queralt per part de la Dra. Francesca Español, professora d’Història de l’art de la Universitat de Barcelona, que de forma fàcil i amena explicà la rellevància i història d’aquest sepulcre de finals del segle XIV. En acabar, l’Orfeó Santa Coloma omplí de veus l’església amb diferents cançons, com la Balanguera, Tinguem sort i acabà amb Els Segadors. El Festival Maig, amb la previsió de pluges i mal temps, traslladà el concert al Casal de Santa Coloma, es visqué una gran nit musical amb les actuacions de Aloha Bennets, Lasta Sanco, Gebre, Abc Dialect, Te Jodes y Bailas i Dj Kerito, i a partir de les 2 de la matinada, Kimberly i Clark Dj’s Àlex Gassol.

El diumenge 19 s’estrenà amb la Transermites, una caminada familiar, tranquil·la, paisatgística i històrica que enguany passà per Montargull, Santa Fe i el cim del Galutxo, el més alt de la Segarra. Els Amics del Romesco seguiren oferint el tradicional esmorzar popular a la plaça de l’Església juntament amb la mostra de puntaires, i a la plaça Major, punt de reunió de colomins i colomines, es feu el mercat de productes artesanals i de proximitat, també la mostra turística Som d’inTerior, amb l’objectiu de facilitar la promoció dels municipis del nostre territori, i oferir un espai per donar a conèixer els béns històrics i naturals que ens singularitzen amb la participació de Calaf, l’Alta Anoia, Montblanc i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Seguint com en l’edició passada, hi hagué degustacions de productes locals i també del plat per excel·lència de la cuina local, el romesco colomí. La festa Som terra de patrimoni també és un espai per a la cultura tradicional i popular colomina, que grallers Santa Coloma, diables Keresus i l’esbart dansaire Alt Gaia, que es van donar a conèixer a través de tallers i a partir de 2/4 d’1 del migdia, amb la cercavila de gegants, coincidint amb el fi de curs de l’Aula de Sons. Finalment, s’acabà amb l’actuació dels bastoners de Montblanc.

Diumenge també fou el dia de portes obertes als monuments, al castell i la torre dels Comtes, Santa Maria de Bell-lloc, la Capelleta de Sant Magí, l’Església de Santa Magdalena, Cal Jaume Punto i s’aprofità també per gaudir de les exposicions permanents del Castell, com les visites comentades a l’exposició d’aus Avifauna.

L’obra de teatre que s’havia de realitzar el diumenge a la tarda, El Crèdit, s’ajornà per la previsió de pluja i es realitzarà el proper dissabte 25 de maig al mateix espai, al Jardí del Castell.

La festa Som terra de patrimoni es tanca amb un balanç molt positiu i és bo de dir que no seria possible sense el treball i la col·laboració de les diferents entitats de la vila; a totes elles, moltes gràcies!