Santa Coloma de Queralt recupera l’antiga botiga de cal Jaume Punto

03/05/2017

Santa Coloma de Queralt recupera l’antiga botiga de cal Jaume Punto

 

El projecte pretén crear un nou punt d’atracció cultural i turístic a través de la conservació de l’antic comerç al detall

 

“Era una típica botiga de queviures de poble important on es podia trobar quasi de tot: des de la pastisseria i confiteria fins a les drogues i ultramarins passant pels queviures, licors, herbes, espècies, etc. Molts dels articles se’ls fabricaven ells mateixos com per exemple la xocolata a la pedra (...)” amb aquestes paraules Núria Farrés i Domingo descrivia en el Recull número 6 la botiga del seu pare, Joan Farrés Puig, coneguda com a cal Jaume Punto.

A finals dels anys ’60 l’establiment tancà les portes. Però no definitivament, ja que el proper dissabte 13 de maig, més de 50 anys després, cal Jaume Punto aixecarà de nou les persianes, convertit ara en un nou equipament cultural i un recurs turístic de Santa Coloma de Queralt, amb el qual es pretén donar a conèixer el món del petit comerç familiar des de mitjans del segle XIX fins als anys 60 del segle XX.

L’establiment situat primer al carrer Major núm. 4 de Santa Coloma de Queralt es traslladà l’any 1936 al núm. 17, i esdevingué una peça més dins de l’entramat comercial de la vila. Però cal Jaume Punto no era només una simple botiga d’ultramarins o drogueria, era també un petit obrador que produïa objectes i productes ben variats, des de torrons, xocolata, pastissos, pasta, fins a ciris. I és en aquest doble vessant, venda i petita indústria, que la recuperació d’aquest espai esdevé de gran rellevància. L’antiga botiga de cal Jaume Punto serà una finestra oberta al passat, permetrà al visitant conèixer en primera persona quins productes s’elaboraven localment, quins s’importaven i quins objectes eren de més valor per al públic, serà alhora un espai que transmeti la quotidianitat, el dia a dia de la població i ens permetrà entre espècies i confits descobrir una forma de viure, uns costums i unes estratègies de consum familiars. El fet que li atorga més atractiu i la distingeix d’altres botigues antigues és que tot el material que s’exposarà és de la pròpia botiga; cal Jaume Punto no és una col·lecció d’objectes variats i vinguts d’arreu, són els productes que es venien a la botiga de Joan Farrés fa més de 50 anys.

El viatge cap a la reobertura de cal Jaume Punto s’inicià de forma casual, com comencen molts projectes de gran envergadura. Però si el 13 de maig la botiga reobrirà les seves portes és gràcies a la total predisposició, voluntat i treball dels familiars de Joan Farrés i Puig, especialment a Antònia Farrés que ha cedit l’espai de la botiga fent possible la creació d’un nou recurs per a la vila; a la tasca incansable, la perseverança i la gran feina de dues entitats que vetllen de forma altruista per al patrimoni colomí, l’Associació de Dones Colomines i l’Associació Cultural Baixa Segarra; i al suport incondicional de l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt que ha facilitat tots els mitjans per fer realitat la recuperació d’una part de la història de la vila.

Els dies 13 i 14 de maig, aprofitant que és la festa Som terra de Patrimoni, veniu fins a Santa Coloma, dirigiu-vos al carrer Major 17, i entreu a l’antiga botiga de cal Jaume Punto, la botiga del passat per visitar al present.