Nova reunió per impulsar el pa de mestral

03/06/2021 Actualitat

Nova reunió per impulsar el pa de mestral

Una de les sales de BASE Activa va acollir el passat dijous, 27 de maig, una reunió entre els diversos actors implicats en el projecte del Pa de Mestral. Aquesta és una iniciativa que pretén produir un pa de proximitat, amb la qualitat i l’origen com a grans valors d’aquest producte. 
En el projecte hi intervenen diversos actors de diferents municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Un d’aquests, és la cooperativa agrícola de Santa Coloma, la Coperal, que a través dels seus pagesos produirà el blat. Aquest blat es moldrà a Ascó per fer-ne farina, que al mateix temps servirà perquè aquells forners del Camp de Tarragona que ho vulguin, pugin produir aquesta nova variant de pa, en una acció impulsada pel Gremi de Forners Artesans del Baix Camp.

 

A través d’aquest projecte, que també compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma, es pretén donar un impuls a l’economia del municipi, a través d’augmentar el valor afegit del blat que es conrea a la zona i diversificar-ne la producció. 
 

En les properes setmanes es vol iniciar una prova pilot per comprovar com funcionaria la producció d’aquesta nova variant de pa amb un alt valor afegit i estudiar-ne la viabilitat de produir-ne a més gran escala. 
 

De fet, la iniciativa va en consonància amb la intenció de l’actual govern municipal de fer de Santa Coloma la “capital del blat”. En aquest sentit, fa uns mesos l’Ajuntament va adquirir La Farinera, amb la intenció de convertir-la en un museu del Blat. A la reunió, també es van plantejar impulsar iniciatives com la Festa de la Sega, del Batre, de la Sembra, del Pa, de la Farina, etc. 
 

Entre els actors implicats en el projecte del pa de mestral hi ha l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt, la Coperal, el Departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, ConcaActiva, Leader del Camp, la Cambra de Reus, l’Institut Escola d’Hostaleria i Turisme de Cambrils, l’Institut Martí l’Humà i la Universitat Rovira i Virgili.