L’Ajuntament de Santa Coloma, pioner en l’adhesió a l’Economia del Bé Comú

17/11/2021 Actualitat

L’Ajuntament de Santa Coloma, pioner en l’adhesió a l’Economia del Bé Comú

El ple municipal del passat mes d’abril va votar per unanimitat l’adhesió del municipi als principis i valors de l’Economia del Bé Comú, el primer ajuntament de Catalunya en fer-ho. Des de llavors, el consistori ha tingut diverses trobades i entrevistes amb la Federació Catalana per l’Economia del Bé Comú, que ha estat analitzant allò que el consistori millor fa i els aspectes a millorar des del punt de vista d’aquesta entitat.

I alguns d’aquests aspectes es van comentar dissabte passat, 13 de novembre, en l’acte institucional d’adhesió als principis de l’Economia del Bé Comú, que va comptar amb la participació de l’alcalde de Santa Coloma, a més de regidors de la resta de grups del consistori, entitats i empreses del municipi i també una representació de la Federació Catalana per l’Economia del Bé Comú.

L’acte es va iniciar amb una explicació per part de Montse Junyent, representant de la Federació, de què representa aquest model econòmic “basat en valors i que pretén donar la volta al model actual”, segons va argumentar. El nou model pretén redefinir el concepte d'èxit empresarial i econòmic i substituir els paràmetres de mesura monetaris (PIB en el cas dels estats; o benefici, en el cas de les empreses) per paràmetres que mesurin el grau de satisfacció de les persones en l'economia i la societat. Així, la mesura de l'èxit empresarial ha de fer-se tenint en compte els valors humans fonamentals, els factors de qualitat de vida i la satisfacció de les necessitats bàsiques. L’Economia del Bé Comú està basada en quatre valors fonamentals: dignitat humana, solidaritat i justícia social, sostenibilitat mediambiental i transparència i codeterminació. 

I precisament a través d’aquesta valors es va estendre la conversa que van tenir el president de la Federació, Jordi Mora, i l’alcalde de Santa Coloma, Ramon Mullerat. En aquests minuts de conversa entre ells dos es van destacar alguns dels aspectes que Santa Coloma ja està fent bé el relació a l’Economia del Bé Comú, com per exemple, la compra de productes i serveis a empreses de proximitat.

L’acte es va tancar amb un torn obert de preguntes dels assistents que es van anar responent amb tot detall per part dels representants de la Federació Catalana per l’Economia del Bé Comú presenta a la Sala Gran dels Castell dels Comtes. A més, abans d’aquest actes, aquest mateix grup de persones ja havia muntat una carpa a la Plaça Major per explicar als colomins que ho desitgessin en què consisteix el seu projecte.