L’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt adquireix el conjunt de "la Farinera"

11/11/2020 Actualitat

L’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt adquireix el conjunt de "la Farinera"

El passat dijous 29 d’octubre es va aprovar en sessió plenària a l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt la donació per part dels germans Albareda de la finca que conté l’edifici d’un antic molí fariner conegut com “la Farinera”.

La farinera forma part d’un conjunt patrimonial molt singular, testimoni de l’impuls industrial que es donà al poble el segle passat. Va ser entre el 1893 i el 1894 que es va construir l’estructura de tres edificis on hi havia: una fàbrica de ciment, una serradora i la farinera, i on una única màquina de vapor (de la qual encara se’n pot veure la xemeneia) feia anar aquestes tres fàbriques simultàniament.

La farinera va ser la última en finalitzar la seva activitat.  No va ser fins al 2003, quan definitivament va tancar les seves portes, cosa que explica que es mantingui tota la maquinaria original del segle passat intacta. El testimoni directe del Josep Maria Compte, a càrrec de la fàbrica fins al seu tancament i el fet que conservi tota aquesta maquinària permet poder explicar tot el procés d’elaboració de la farinera fet que li confereix un potencial museístic inqüestionable. Des de l’Ajuntament es contempla la possibilitat de tramitar la declaració de l’edifici com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), perquè sigui patrimoni protegit i poder optar a programes d’ajudes per obres de restauració i conservació d’immobles de notable valor cultural.

Amb aquesta donació, l’Ajuntament de Santa Coloma podrà tirar endavant el projecte de crear un Museu a l’actual farinera. El nou equipament serà l'oportunitat per recuperar aquest patrimoni, millorar l'oferta turística i ser un referent en l'oci familiar i educatiu de la comarca.

L’Ajuntament, a més, vol que el projecte contribueixi al posicionament del poble al voltant del cereal. Des de fa mesos, i amb la col·laboració de diferents agents relacionats amb el món cerealístic (pagesos, cooperativa, indústria agroalimentària, gastronomia, forners,...) s’està treballant en un pla de treball molt transversal per impulsar l’economia d’aquest territori al voltant del cereal, amb projectes com per exemple el del “Pa de mestral”. Les instal·lacions de la farinera, amb el Museu com a element principal, es plantegen doncs també com a nou espai des d’on aglutinar aquestes iniciatives i totes les que puguin sorgir relacionades vinculades al cereal i al territori.

En quant al finançament del projecte ja hi ha prevista una primera subvenció corresponent a l'anualitat 2021 del Pla d'Acció municipal (PAM) 2020-2023 de la Diputació de Tarragona per a realitzar els primers treballs de conservació. El projecte també s’ha inclòs en la borsa de projectes als territoris rurals per optar a les  ajudes econòmiques europees per a la reactivació econòmica i es tramitarà amb col·laboració amb el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp de la Conca de Barberà i la Generalitat.

La farinera  té una clara voluntat de ser un projecte de poble, un projecte compartit, que impliqui la comunitat del nostre poble i els seus visitants. Un espai públic dinàmic i obert. Un projecte que just ara s’inicia però que s’anirà creant a poc a poc amb la col·laboració de tots.