Estabilitzat l'incendi que va començar dissabte a Santa Coloma; 1.700 hectàrees cremades

26/07/2021 Actualitat

Estabilitzat l'incendi que va començar dissabte a Santa Coloma; 1.700 hectàrees cremades

Els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat l’incendi que va començar dissabte a ¼ de 4 a Santa Coloma i que s’ha estès per alguns municipis veïns, afectant de manera molt especial a Bellprat. En total, en les 48 hores que ha estat cremant, s’han incendiat 1.700 hectàrees (Bellprat 1069 a Bellprat, 234 a Sant Martí de Tous, 233 a Santa Maria de Miralles, 70 al terme municipal de Les Piles, 48 a Santa Coloma i 2 a Pontils).

Cap al vespre/nit, el foc va començar a agafar magnituds considerables, avançant amb molta rapidesa i eixamplant el perímetre un cop va saltar la carretera que va entre Santa Coloma i La Llacuna i va entrar al terme municipal de Bellprat. L’últim recompte d’hectàrees cremades de dissabte a mitjanit era de 800, quan a 2/4 de 8 la xifra era de 153. Ja s’havia cremat molt i les previsions més negatives preveien que es podien arribar a incendiar fins a 5.000 hectàrees. És per això que el mateix dissabte es va muntar un centre de comandament a davant de l’esplanada del poliesportiu, on s’hi va desplaçar el conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena. Per altra banda, el camp de futbol municipal de Santa Coloma ha servit al llarg d’aquests tres dies com a espai d’arribada i sortida dels helicòpters que estaven en les tasques d’extinció. Allí, més enllà dels responsables de Bombers, s’hi han instal·lat des de dissabte efectius de Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Creu Roja, Agrupacions de Defensa Forestal, unitats BRIF i UME, així com també la Policia Local, Policies Locals, Protecció Civil i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

El recompte d’hectàrees cremades a primera hora del diumenge al matí era de 1.000 i al migdia de 1.200. La tarda de diumenge, amb l’entrada de la marinada, es preveia molt complicada i tots els responsables, tant polítics com tècnics, van alertar de la “situació crítica” en què es trobava l’incendi. Entre ells el president de la Generalitat, que es va desplaçar fins el centre de comandament de Santa Coloma el diumenge al migdia. També van passar per l’esplanada de davant del poliesportiu la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, entre altres càrrecs institucionals. 

Diumenge a la tarda seguia preocupant el flanc esquerre, d’uns 8 quilòmetres de llargada, del qual si se’n perdia tot el control, es convertiria en el cap de l’incendi i seria molt difícil d’aturar. Durant la tarda, els Bombers van poder anar controlant diverses represes, però no va ser possible amb una d’elles, que va començar a avançar cap a Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles. Això va fer que els veïns d’aquestes dues poblacions de l’Anoia s’haguessin de confinar a les seves cases. De fet, durant una estona de la tarda de diumenge, els efectius dels Bombers es van haver de retirar de la zona per protegir la seva integritat a causa del pirocúmul que es va generar amb el fum de l’incendi. Es preveia una segona nit complicada a la zona i des del centre de control de Santa Coloma, el cap dels Bombers, David Borrell, esperava un canvi de les condicions meteorològiques que afavorissin l’extinció.

I aquest dilluns les previsions s’han complert. El dia s’ha aixecat fred i plujós, per alegria de tothom. Amb aquest panorama, ja s’informava que l’incendi estava un 80% perimetrat i es desconfinava als veïns de Tous i Santa Maria de Miralles. Per primer cop, es respirava optimisme al centre de control de Santa Coloma i es començava a donar per fet que l’incendi es donaria per estabilitzat al llarg de la jornada d’avui dilluns.

L’alcalde de Santa Coloma, Ramon Mullerat, agraeix l’esforç i el sacrifici de tots els agents que en lluitat en l’extinció de l’incendi, des dels Bombers fins a pagesos voluntaris del poble que van fer una feina clau llaurant els camps per tal que el foc avancés més a poc a poc. “Tot i que el foc va començar al nostre municipi, no ens ha afectat tant com als nostres veïns. És per això que volem enviar molts ànims a la gent de Les Piles, Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles i especialment de Bellprat, que han estat els grans afectats d’aquest incendi”. L’alcalde explica que ens els propers dies es començaran a definir les iniciatives per tal de reforestar tot el terreny cremat i ha assegurat que “l’Ajuntament de Santa Coloma estarà al costat de totes les iniciatives que sorgeixin”.

Es coneix on va començar l’incendi però encara no la causa
Des del mateix dissabte a la tarda els Agents Rurals han estat investigant la zona per descobrir on va començar l’incendi i per quin motiu. El punt d’inici el tenen molt clar, al final de la recta de sortida de Santa Coloma direcció Montblanc. Ara bé, les causes encara estan per determinar. Pel cos d’Agents Rurals, està pràcticament descartat que fos un incendi provocat, i s’estan intentar trobar evidències per definir si l’incendi es va iniciar per una burilla, tot i que encara no se n’ha trobat cap per la zona, o per la guspira de maquinària pesada.