Es posa en marxa un projecte per inventariar el patrimoni fluvial del riu Gaià

01/02/2017 Actualitat

Es posa en marxa un projecte per inventariar el patrimoni fluvial del riu Gaià

La Gaianada del novembre de l’any 2015 va posar al descobert nombrosos elements i estructures arquitectòniques de gran valor històric i patrimonial, amagades del tot, o parcialment, sota la vegetació del mateix riu. Aquest fet va esdevenir el detonant que un grup de persones vinculades amb el territori, sota el paraigua de l’Associació Terres del Gaià, i amb el suport de tres Centres d’Estudi: Centre d’Estudis d’Altafulla, Centre d’Estudis del Gaià i Associació Cultural Baixa Segarra, endegués la iniciativa de portar a terme un projecte per inventariar el conjunt d’aquest patrimoni comú.


L’objectiu de l’inventari és documentar i posar en valor els elements que conformen aquest patrimoni fluvial, per tal de recuperar-lo i fer visible la nostra història i, per tant, la nostra identitat. Aquest treball es duu a terme amb l’ajut de moltes persones i el mestratge de tots aquells que s’han dedicat a l’estudi del nostre patrimoni durant anys. Dels resultats de la recerca se’n farà difusió i es publicaran els resultats. Aquest és el primer pas per emprendre estudis de més profunditat i reivindicar aquest territori. També pretén esdevenir un valor afegit per atraure visitants a les nostres terres.


El conjunt d’elements que es pretenen catalogar inclou sèquies, rescloses, mines, ponts, aqüeductes, passeres, molins, edificis industrials, fons, pous, estructures de pedra seca i altres elements hidràulics. Per tal d’assolir un sistema de registre unificat i facilitar-ne el seu accés i consulta s’ha elaborat un model de fitxa per a recollir la informació del treball de camp; aquesta informació s’incorporarà a una base de dades que, en format d’exhibició online, serà d’accés públic. Igualment, s’hi incorporarà una bibliografia també consultable.


El projecte neix amb la voluntat de  comptar amb el suport de les administracions locals del territori, els ajuntaments dels municipis del Gaià i el seu entorn proper així com, els Consells Comarcals de la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Tarragonès, Diputació de Tarragona i els departaments competents de la Generalitat de Catalunya.


La presentació del projecte Inventari del Patrimoni Fluvial del Gaià. Un riu un territori es farà el proper diumenge 5 de febrer de 2017 a 2/4 d’1 a la sala de la torre del Castell dels Comtes de Santa Coloma de Queralt.


L’acte comptarà amb l’assistència de Salvador Palau –El Galo-, Silvestre Palà, president de l’Associació Cultural Baixa Segarra, Angelina Nogués, regidora d’Ensenyament, Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt i dels coordinadors del projecte.

Municipis de les Terres del Gaià: Santa Coloma de Queralt, Bellprat, Pontils, Querol, El Pont d’Armentera, Aiguamúrcia, Vila-rodona, Rodonyà, Masllorenç, Montferri, Bràfim, Vilabella, Salomó, Renau, L’Argilaga (La Secuita), Vespella de Gaià, El Catllar, La Nou de Gaià, La Riera de Gaià, Altafulla, Tamarit(Tarragona).
Coordinació projecte: Isidre Pastor, arqueòleg; Maribel Serra, llicenciada en història i documentalista; Isaura Solé, historiadora de l’art.